Zaterdag 14 juli 2018

Opengraven Zevenbergse haven; het ware verhaal

Internet, het is niet meer weg te denken in onze tijd. Net als met alles heeft het goede en slechte kanten. Dat ligt niet aan het internet op zich, maar aan de mens. Een van de meest goede kanten van internet is dat de mens veel minder afhankelijk is geworden van berichtgeving door gevestigde media. Alles is te verifiëren en de tijd dat wat journalisten schreven 'waarheid' was, ligt ver achter ons.

KijkopMoerdijk is een tamelijk nieuw en snel medium dat zich beweegt op het wereldwijde web maar zich toelegt op de gemeente Moerdijk. Een digitaal nieuwsplatform dat zelden opiniërend schrijft maar in het geval van het opengraven van de haven in Zevenbergen, er waarde aan hecht feiten en cijfers te benoemen zonder te focussen op het suggestief uitvergroten van details.

Ja, het bedrag van 20 miljoen klopt! Zoveel kost het minimaal om de haven in het centrum van Zevenbergen weer open te graven. Echter, dat bedrag betaalt de gemeente niet maar het Rijk, het Waterschap en de Provincies Noord-Brabant en Zeeland.

De reden daarvan is dat het water in de haven van Zevenbergen een onderdeel gaat vormen van de buffer met zoet water. Die buffer is nodig om te voorkomen dat er teveel zout water het binnenland inkomt door het openzetten van sluizen. Dat openzetten gebeurt om enig getij terug te brengen in onze regio hetgeen de flora en fauna ten goede komt. Agrariërs zitten echter niet te wachten op brak water vandaar dat onder andere de Roode Vaart en straks ook de nieuwe haven in het centrum, als zoetwaterbuffer kunnen dienen.

De doorstroom van zoet water noemt ook burgemeester Jac Klijs belangrijker dan toerisme of recreatie. “Onlangs in een tv-programma werd die 20 miljoen uitgebreid gemeld maar aan de achtergrond ging men voorbij. Toerisme en recreatie zijn niet de hoofdzaak maar de doorstroom, eb en vloed en de waterbuffer. Die 20 miljoen zie ik als een mooi cadeautje. We kunnen leuke dingen doen met andermans geld en ja, als gemeente steken we er natuurlijk ook een paar miljoen in voor de aankleding”, aldus Klijs.

Er lijkt zich een omslag te ontwikkelen onder sceptici om de haven terug open te graven. Juist ook oudere Zevenbergenaren reageren positief als ze het ware verhaal horen. Een van hen geeft ook toe dat dempen destijds een goede zaak was maar de redenen daarvan achterhaald zijn. “Het was een afvoerput van Zevenbergen. Riool kwam er op uit, de bakker en de slager spoelden er hun materialen in schoon en bij sommige lozingen dreef de haven vol dode vis. Soms stonk dat vreselijk want die werden er zelden uit gehaald”, vertelt een bejaarde man.

Die redenen zijn er anno heden niet meer en velen beamen dat de gedempte haven die nu vol met 'blik op wielen' staat, ook verre van fraai is. De omslag tekent zich niet alleen af bij inwoners maar ook in de politiek. Jac Klijs daarover: “We zijn met een aantal raads- en collegeleden in Zaanstad wezen kijken. Ook daar is de haven opengegraven. Het is werkelijk schitterend en we werden gaandeweg allemaal enthousiast om dat in Zevenbergen ook te realiseren. Een proces dat groeide en nu dus ook groeit bij onze inwoners. Reken maar dat het mooi wordt en ik zie veel mogelijkheden voor ondernemers en horeca in een vernieuwd centrum rond de haven. Misschien kunnen we als gemeente in het verlengde hiervan ook iets met subsidie doen aan het verfraaien van sommige gevels.”

Volgens de planning zou de uitvoering van het opengraven van de haven en het terugbrengen van water in het centrum van Zevenbergen, eind volgend jaar 'een eind op scheut moeten zijn', zoals Jac Klijs het noemt. Waar enkele ouderen, al dan niet beïnvloed door de media, van 'weggegooid en zondegeld' om zijn naar 'ik hoop het nog mee te maken', weet Jac Klijs het zeker: Zevenbergen krijgt een prachtig nieuw centrum waar alles en iedereen beter van wordt met kansen voor ondernemers, toerisme en recreatie, maar vooral kansen voor nieuwe flora en fauna.

(Afbeelding gemeente Moerdijk)


Heb jij de KijkOp App al? Download nu gratis voor iOS of Android.

 

Deel bericht:

Reacties

Log in of registreer nu om te kunnen reageren!

Winkels, horeca en bedrijven

Aanbiedingen van winkels, horeca en bedrijven

Berichten van verenigingen en ideële organisaties